Mogelijke stroomonderbreking deze winter. Ontdek hoe uw verzekering omspringt met eventuele stroompannes.

Wat als er niet voldoende stroom geleverd kan worden door een stroomonderbreking? Verleent uw brandverzekeraar tussenkomst?

In principe is enkel de accidentele schade gedekt. Gezien het hier echter gaat om een situatie die op voorhand aangekondigd zal worden, kan er moeilijk gesproken worden van een accidentele schade.

Als verzekerde kan u op tijd weten wanneer een stroomonderbreking plaatsvindt. Er wordt dan ook verwacht dat u als een goede huisvader zal optreden en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

Enkele voorbeelden van wat kan er zich kan voordoen wegens een gebrek aan stroom:

  • De diepvriezer functioneert niet meer en de inhoud zou kunnen ontdooien.
    Dit zal echter niet het geval zijn. Want de inhoud van de meeste diepvriezers ontdooit niet als deze voldoende gesloten blijft gedurende deze korte periode van de stroomonderbreking.• Het alarmsysteem functioneert niet meer.
    De meeste alarmsystemen zijn voorzien van een noodbatterij, die tijdens de stroomonderbreking de nodige stroom voor het alarmsysteem voorziet.
    De noodbatterijen zullen echter maar optimaal werken, wanneer deze geregeld vervangen worden. Een onderhoudscontract voorziet in dergelijke vervanging.

In sommige preventiemaatregelen wordt er duidelijk verwezen naar een verplicht onderhoudscontract en met als sanctie geheel of gedeeltelijk inroepen van verval van de dekking.

  • De verwarmingsinstallatie functioneert niet meer.
    Een periode van 3 uur is te kort om ervoor te zorgen dat de waterleidingen of leidingen van de verwarmingsinstallaties zouden kunnen bevriezen. Een goede isolatie van die leidingen die blootgesteld kunnen worden aan extreme koude kan reeds veel schade voorkomen.
  • Een productielijn ligt stil.
    Hierdoor wordt er minder geproduceerd of is er achterstand. Er is omzetverlies of werklieden moeten weggestuurd worden. Er is overwerk en extra personeel moet ingeschakeld worden. De bedrijfsschadedekking zal enkel tussenkomst verlenen wanneer er aan de basis van de productievermindering een gedekte schadeoorzaak ligt.
  1. Wat indien er na de stroomonderbreking  terug stroom geleverd  wordt? Verleent u brandverzekeraar tussenkomst bij eventuele schade door een overstroom?

Indien er terug stroom geleverd wordt en er zou zich door de inwerking van elektriciteit schade kunnen voordoen aan de elektrische toestellen, dan zal uw verzekeraar, wanneer het om een gedekte schade gaat, in het kader van de dekking elektriciteitsschade tussenkomst verlenen.

Bij een gedekte schade zal de verzekeraar ook nagaan in welke mate er verhaal kan uitgeoefend worden op de aansprakelijke partij om zo de uitgaven te recupereren.
Indien er echter wegens contractuele bepalingen geen verhaal kan uitgeoefend worden op de aansprakelijke partij, zal u als verzekeringnemer bij een gedekte schade nog steeds vergoed worden.

De verzekerde bedrijfsschade die eventueel kan optreden zal enkel vergoed worden in het kader van de dekking bedrijfsschade  wanneer aan de basis hiervan een gedekte schade-oorzaak ligt.

  1. Welke preventiemaatregelen kunnen ondernomen worden?

Voor gezinnen

  • Probeer uw energieverbruik te beperken door te kiezen voor:
    o energiezuinige elektrische toestellen met een A-label
    o led-verlichting (bij voorkeur zonder transformator)
    o etc.
  • Zet verlichting uit op plaatsen waar deze niet moet branden.
  • Vermijd sluipverbruik en zet zoveel mogelijke toestellen zoals opladers, tv’s, modems, digicorders uit.
  • Plaats diepvriezers en koelkasten het best op een koele plaats of waar er voldoende verluchting is. Op deze manier verbruiken deze toestellen minder energie.
  • Zorg ook dat deze toestellen bij de stroomonderbreking zoveel mogelijk gesloten blijven.
  • Controleer de noodbatterij van uw alarmsysteem of vraag een extra controle door uw onderhoudsfirma.
  • Schakel bij de hernieuwde stroomvoorziening niet meteen al de elektrische toestellen op hetzelfde moment aan. Ga geleidelijk te werk en geef het stroomcircuit de tijd om zich te stabiliseren.

Voor handelszaken en ondernemingen

Maak een lijst van de mogelijke risico’s die u loopt bij een stroomonderbreking zodat u nu reeds maatregelen kunt nemen. Denk daarbij aan de volgende zaken:

  • uw koelingssystemen,
    § zorg voor de nodige noodstroomgeneratoren of batterijen
  • uw informaticasystemen
    § zorg voor back-ups
    § zorg voor systemen met voedingsbeveiliging die stroomstoten met hoge spanning opvangen
    § zorg voor systemen die een constante netspanning voorzien en zo bijdragen tot een gecontroleerde shutdown van de server
  • uw beveiliging van het gebouw
    § controleer of deze enkel elektronisch gebeurt en wat is het alternatief
  • uw verlichting van de gebouwen
    § zorg voor noodverlichting
  • uw toegangs- en evacuatiemogelijkheden van het gebouw
    § hoe zit het met slagbomen en elektrische deuren?
  • Zorg tijdig voor een rampenscenario. Weet iedereen wat hij moet doen en wanneer?
  • Werk de nodige preventie- en actieplannen uit.
  • Zorg voor noodstroomgeneratoren en test tijdig uw huidige.

, ,


Reageren is niet (meer) mogelijk.