12 vraagjes vóór u achter het stuur gaat zitten
Vertrekt u op vakantie met de wagen? Hieronder stellen wij u een twaalftal vraagjes waarmee u zal kunnen nagaan of u klaar bent voor het vertrek. Sommige vragen zullen u misschien doen glimlachen, maar ze komen wel degelijk overeen met problemen waarmee heel wat autobestuurders te kampen hebben. Geregeld monden die problemen uit in noodoproepen die door de bijstandscentrales worden opgevangen!
1- Kent u de betekenis van de controlelampjes op de dashboard van uw wagen?
Heel wat autobestuurders kennen ze niet allemaal (in het bijzonder de controlelampjes die op een gevaar wijzen) en weten niet hoe ze moeten reageren wanneer die lampjes beginnen te knipperen (Bvb. batterijprobleem, te laag oliepeil, koelvloeistoffen, druk autobanden, …) Tip: Neem de tijd om de handleiding van uw wagen te overlopen waarin u alle nodige en nuttige uitleg over de controlelampjes zult vinden. Doe dit ook indien u een huurwagen bestuurt die u niet kent.
2- Hebt u de staat en de druk van de autobanden nagekeken?
De autobanden zijn één van de meest belangrijke onderdelen die bepalend zijn voor uw veiligheid en die van de andere weggebruikers. Kijk de staat van uw autobanden na en aarzel niet om ze te vervangen indien ze versleten zijn. Kijk ook de bandenspanning na. De aanbevolen druk van de banden hangt immers af van de lading van het voertuig.
3- Kent u het type brandstof van uw voertuig?
Let erop u niet te vergissen wanneer u in het buitenland tankt: de referentiekleuren op de pomp en de benaming van de brandstoffen zijn niet altijd dezelfde als in België! Weet u ongeveer hoeveel km u kan afleggen met een volle tank? Denk tijdig aan de tankbeurt. Blijven rijden met de hoop verderop een goedkopere tankstation te vinden, kan riskant zijn!
4- Hebt u het oliepeil gecontroleerd?
Het oliepeil is van kapitaal belang voor de goede werking van uw voertuig. Kijk in onze film hoe u het oliepeil gemakkelijk kunt controleren.
5- Hebt u het reservoir gevuld van de ruitensproeiers? Zijn uw ruitenwissers niet versleten?
Niets is vervelender dan een vuile autoruit die men niet kan schoonmaken…
6- Weet u waar uw reservewiel zich bevindt?
Weet u welk type wiel het is? Weet u waar uw krik zich bevindt? Steeds minder wagens beschikken over een reservewiel, of hebben een wiel waarmee ze slechts een beperkt aantal kilometers mogen afleggen.
7- Weet u waar uw veiligheidsdriehoek zich bevindt? Kan u er gemakkelijk aan?
De veiligheidsdriehoek is onontbeerlijk om de andere weggebruikers te melden dat uw voertuig een technisch probleem heeft. Het komt er dus op aan om er gemakkelijk aan te kunnen. Verstop de driehoek niet op een moeilijk bereikbare plaats onder een berg zware bagage. Vergeet ook niet dat de brandblusser eveneens gemakkelijk toegankelijk moet zijn op de door de autofabrikant hiertoe voorziene plek.
8- Weet u waar uw verbandtrommel zich bevindt?
Een verbandtrommel kan heel nuttig zijn in geval van kwetsuren. Controleer de inhoud vóór uw vertrek. 9- Hebt u het aanbevolen of verplichte materiaal in functie van de landen die u zal bezoeken? (Rode achtergrond = verplicht, blauwe achtergrond = aanbevolen) (*) De voertuigen die in Spanje zijn ingeschreven, moeten beschikken over twee veiligheidsdriehoeken Vergeet ook niet een zaklampje mee te nemen…
10- Beschikt u over de onmisbare boorddocumenten (grijze kaart, groene kaart, gelijkvormigheidsattest van het voertuig)?
Vergeet uw (internationaal) rijbewijs niet.
11- Beschikt u over enkele exemplaren van het Europees Aanrijdingsformulier?
Weet u hoe u zich moet gedragen bij een verkeersongeval en hoe u het Europees Aanrijdingsformulier moet invullen? Hebt u iets bij de hand om het formulier in te vullen?
12- Hebt u informatie ingewonnen over de specifieke verkeersregels?
Kent u de verkeersregels van het land/de landen die u zal doorkruisen (maximumsnelheid op (autosnel)wegen, toegelaten alcoholgehalte, voorrangsregels, regels inzake parkeren (parkeerschijf),gebruik van kruislichten, gebruik van GSM of radarverklikkers, tolwegen, kinderzitjes, …)?
De officiële instanties of toeristische vertegenwoordigingen van de betrokken landen zullen u ook de nodige inlichtingen kunnen geven.
We wensen u alvast een goede reis en zomervakantie toe!
Bron http://blog.europ-assistance.be
Reageren is niet (meer) mogelijk.