Als ondernemer loopt u het risico verantwoordelijk te zijn en bijgevolg aansprakelijk gesteld te worden voor schade die u, in het kader van uw beroepsactiviteiten en uiteraard die van uw onderneming, zou kunnen toebrengen aan klanten, leveranciers en derden.
Waar de regelingsbasis van het contract Burgerlijke Aansprakelijkheid zich beperkt tot de dekking voor uw niet-contractuele aansprakelijkheid gaat de waarborg beroepsaansprakelijkheid verder in die zin dat zij, met uitzondering van opzettelijke daad, waarborg verleent voor contractuele en beroepsfouten. Ook de financiële gevolgen van zware fouten of repetitieve lichte fouten zijn in de dekking opgenomen.
Vaak wordt de polis ‘beroepsaansprakelijkheid’ geassocieerd met intellectuele beroepen, waarbij deze voor sommige beroepen zelfs verplicht is.
Denken we hierbij aan polissen beroepsaansprakelijkheid voor vrije beroepen als (para-) medici (kinesisten, tandartsen, verpleegkundige, vroedvrouw, …), architecten, notarissen, verzekeringsmakelaars, …
Zo blijft u als zelfstandig of loontrekkend zorgverlener maar liefst 20 jaar verantwoordelijk voor elke gestelde handeling, ook wanneer u ondertussen van werkgever verandert, uw activiteit als zorgverlener stopzet of met pensioen gaat. Zelfs wanneer u overlijdt kan de aansprakelijkheid retro-actief overgedragen worden op uw erfgenamen.
Een voorbeeld:
- Een kinesist struikelt tijdens een huisbezoek over het tapijt en verwondt bij zijn val daarbij de patiënt. Hier verleent de polis BA Uitbating tussenkomst gezien het niet-contractuele karakter van het schadegeval.
- Tengevolge van een foutieve behandeling, raakt de patiënt van een kinesist verlamd. Hier verleent de polis beroepsaansprakelijkheid tussenkomst gezien het contractuele karakter van de behandeling. De kinesist heeft een beroepsfout gemaakt.
Reageren is niet (meer) mogelijk.